Adresa:
Str. Schelei, Nr.1, Loc. Moineşti, Jud. Bacău, Cod 605400
Tel/Fax 0234-362220
E-mail: bibliotecamoinesti@yahoo.com

vineri, 5 aprilie 2013

Evenimentele lunii aprilie


Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret


Începând cu anul 1967, în fiecare an, pe 2 aprilie în întreaga lume se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret. Scopul acestei zile este de a însufleţi dragostea de carte şi de a îndrepta atenţia copiilor către cărţi.

Această zi specială a fost fixată pe 2 aprilie în onoarea renumitului autor de cărţi pentru copii, Hans Christian Andersen, născut la 2 aprilie 1805 la Odense, în Danemarca.

Creatorul unora dintre cele mai frumoase poveşti ale lumii – „Degeţica”, „Mica sirenă”, „Hainele cele noi ale împăratului”, „Răţuşca cea urâtă”, „Crăiasa zăpezilor” sau „Fetiţa cu chibriturile” – a avut o existenţă zbuciumată şi ciudată, ea însăşi subiect de poveste.

Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor

Din anul 1995, la iniţiativa  UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization = Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură), se sărbătoreşte în întreaga lume, la 23 aprilie, Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor, având drept scop promovarea dreptului şi a libertăţii lecturii, încurajarea şi stimularea lecturii, atragerea tinerilor spre instituţiile de cultură, spre bibliotecă, spre carte şi lectură. Deviza acestei sărbători mondiale este Lectură pentru toţi.

Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor comemorează moartea în aceeaşi zi, a aceluiaşi an (23 aprilie 1916), a trei mari scriitori ai lumii : unul britanic, William Shakespeare, unul spaniol, Miguel de Cervantes, şi Inca Garcilaso de la Vega, scriitor peruan de origine spaniolă.

Ziua bibliotecarului

Prin Hotărârea de Guvern Nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată Ziua Bibliotecarului din România .
Declararea Ziua Bibliotecarului din România reprezintă un spor de prestigiu adus unei profesii de importanţă deosebită pentru cultura naţională. O zi a bibliotecarului este însemnul oficial al recunoaşterii publice a valorii culturale şi sociale a unei instituţii care a contribuit fundamental la conturarea identităţii culturale şi spirituale a poporului român.

Noaptea Bibliotecilor Româneşti

Asociaţia Bibliotecarilor din România organizează, pe 23 aprilie 2013 prima ediţie a Nopţii
Bibliotecilor Româneşti. Acest eveniment a fost gândit ca o prelungire firească a Zilei Bibliotecarului şi urmăreşte să aducă biblioteca şi utilizatorii acesteia împreună, să crească vizibilitatea bibliotecilor în societate prin dialog formativ şi practică participativă şi să revalorizeze biblioteca.
Raţiunea de a fi a oricărei biblioteci este de a sprijini sănătatea culturală şi educaţională a unui popor, inclusiv prin asumarea responsabilităţii comunicării modelelor. Utilizatorii unei asemenea biblioteci sunt conştienţi de faptul că o carte poate schimba un destin, iar un om educat este un om citit, o conştiinţă instruită de bibliotecari profesionişti, dedicaţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu