Adresa:
Str. Schelei, Nr.1, Loc. Moineşti, Jud. Bacău, Cod 605400
Tel/Fax 0234-362220
E-mail: bibliotecamoinesti@yahoo.com

luni, 15 aprilie 2013

Fahrenheit 451, de Ray Bradbury


Pentru că... în 2013 se împlinesc 60 de ani de la apariţia ediţiei originale şi 50 de ani de la apariţia primei ediţii în limba română,

pentru că Fahrenheit 451 este unul dintre marile romane ale lumii, iar acolo, la vârf, nu mai există graniţe între gen şi mainstream.(Michael Haulică),


începând  cu 15 aprilie 2013 , Biblioteca "Mihai Eminescu" vă pune la dispoziţie volumul Fahrenheit 451, de Ray Bradbury 

Achiziţia este realizată prin acţiunea Un bănuţ pentru o carte”.

451º Fahrenheit (titlu original Fahrenheit 451) (1953), scris  de Ray Bradbury, este un roman  aparţinând genului science-fiction.
Romanul prezintă o societate futuristă în care cărţile sunt interzise, iar pompierii  au rolul de a găsi şi arde cărţile. Titlul provine de la temperatura  la care se aprinde hârtia obişnuită, şi anume 451 °F ≈ 233 °C.

Fahrenheit 451 face parte din aceeaşi familie cu romanele 1984 al lui George Orwell şi Povestea cameristei al lui Margaret Atwood. Toate trei atrag atenţia asupra pericolului reprezentat de un sistem totalitar.
In plus, distopia creată de Bradbury evidenţiază efectul pe care îl au evoluţia tehnologică, societatea de consum şi televiziunea asupra lumii moderne. Iar arderea cărţilor este o metaforă a pierderii identităţii omului.


Pentru mulţi, (re)citirea romanului va fi o surpriză. Iar înţelesul pe care elementele din viaţa noastră de zi cu zi îl vor da unor secvenţe considerate, până în urmă cu câţiva ani, doar elemente de recuzită va fi adevărata revelaţie a acestei capodopere a literaturii secolului XX.



Romanul Fahrenheit 451 a fost ecranizat în regia lui François Truffaut, cu Oskar Werner şi Julie Christie în rolurile principale. Radio BBC a realizat, în 1982, o dramatizare a volumului cu vocea lui Michael Pennington. In 1986, a fost făcut un joc pe calculator care poartă numele cărţii. In 2006, a fost jucată piesa de teatru cu acelaşi nume pe scena din New York, spectacolul fiind apoi transferat la festivalul de la Edinburgh, unde a fost laureat al secţiunii Pick of the Fringe. Cartea a cunoscut numeroase alte puneri în scenă, dintre care una, Focul, încă se joacă la Teatrul Naţional din Iaşi.  
Filmul Equillibrium a fost inspirat din romanele Fahrenheit 451 şi 1984.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu