Adresa:
Str. Schelei, Nr.1, Loc. Moineşti, Jud. Bacău, Cod 605400
Tel/Fax 0234-362220
E-mail: bibliotecamoinesti@yahoo.com

luni, 26 martie 2012

Poezia-n sărbătoare


“Ce e poezia ? Înger palid cu priviri curate,
Voluptos joc cu icoane şi cu glasuri tremurate,
Strai de purpură şi aur peste ţărâna cea grea.”
                                 (Mihai Eminescu - Epigonii)

“Ce e poezia ?
Poezia e ca ochiul care plânge.
Ea este umărul care plânge, ochiul umărului care plânge.
Ea este mâna care plânge, ochiul mâinii care plânge.
Ea este talpa care plânge, ochiul călcâiului care plânge.”
                                                         (Nichita Stănescu)

“Ce e poezia ? Poezia este însăşi viaţa, e umbra şi lumina care catifelează natura şi dă omului senzaţia că trăieşte cu planetele lui în cer.” (Tudor Arghezi)

Ziua de 21 martie a fost proclamată Ziua Mondială a Poeziei, în cadrul celei   de-a XXX - a sesiuni a UNESCO de la Paris, din octombrie-noiembrie 1999.
Scopul  sărbătorii este de a promova citirea, scrierea, publicarea, precum şi predarea poeziei.
Cu prilejul acestui eveniment, Biblioteca “Mihai Eminescu” a organizat recent manifestarea culturală  Jocul cuvintelor, cuprinsă în calendarul parteneriatului educaţional Scriitorul lunii. Publicul-ţintă vizat a fost constituit din elevii claselor a VII-a .
Programul  manifestării a cuprins:
- vernisarea expoziţiei de desene “Rapsodie şi culoare” realizată de elevii clasei a VII-a A, cu lucrări inspirate din poezii semnate de Ion Pillat şi George Topârceanu;
- expoziţia de carte “ Poezia-n sărbătoare”  realizată cu volume de versuri din fondul bibliotecii;
- “Ce e poezia ?” – dezbatere având ca punct de plecare “definiţii “ date de Mihai Eminescu, Nichita Stănescu şi Tudor Arghezi,
- concursul de recitări “ Un copil, o poezie “.
La ultimul moment al programului, respectiv concursul de recitări, care s-a dovedit deosebit de antrenant, au participat 16 elevi de la clasa a VII-a D. Aceştia au prezentat poezii scrise de Ion Pillat, Vasile Alecsandri, George Topârceanu, Mihai Eminescu, George Coşbuc, Zaharia Stancu, George Bacovia, Serghei Esenin, Grigore Alexandrescu, Marin Sorescu, Lucian Blaga, Şt.O.Iosif şi Nicolae Labiş.
Căştigătorii  concursului au fost elevii :
  Făiniţă Narcis Mihai - Locul I
 Păun Cosmin Dorin - Locul al II-lea
 Felea Ştefania - Locul al III-lea
Deoarece participanţii au fost deosebit de încântaţi de ideea  unui concurs de recitări, s-a decis continuarea unei serii de astfel de activităţi centrate atât pe obiectul de lectură, cât şi pe cititor.




Un comentariu:

  1. Foarte frumos.Eu fiind unul dintre cei 16 elevi ai clasei 7D...mie una mi-a placut foarte mult! Cred ca si daca erau alti elevi din scoala,indiferent de varsta le-ar fi placut sa asculte sau sa recite in acel moment deosebit realizat doar de niste elevi,si minunata d-na bibleotecara

    RăspundețiȘtergere