Ghicitorile sunt formule rimate sau ritmate prin care se enunţă metaforic unele trăsături specifice ale unei fiinţe, ale unui lucru care urmează să fie aflat.
Ghicitorile datează de peste 2000 de ani, de pe vremea vechilor greci, în a căror mitologie apărea o fiinţă monstruoasă, Sfinxul, trimisă de zeiţa Hera să-i pedepsească pe tebani. Această zămislire, cu chip de femeie, aripi de pasăre, trup de leu şi coadă de şarpe, obişnuia să pună tebanilor o întrebare şi, pentru că ei nu ştiau să de-a răspunsul corect, îi ucidea. Întrebarea era următoarea : "Cine umblă dimineaţa în patru picioare, la prânz în două şi seara în trei ?" Singurul care a putut răspunde a fost Oedip. El a ghicit că este vorba de om : în copilărie merge de-a buşilea; apoi, când creşte, merge în două picioare, iar la bătrâneţe se sprijină în baston.
De îndată ce a auzit răspunsul lui Oedip, de necaz, Sfinxul s-a sinucis, aruncându-se în valurile mării. Această ghicitoare s-a păstrat până în prezent în folclorul european.
Întrebări cu tâlc şi haz, ghicitorile - nestemate ale gândirii populare - fac şi astăzi încântarea copiilor şi tinerilor, în mediul urban şi rural, atât la şcoală, cât şi în societate.
În spiritul celor de mai sus, la sfârşit de martie, elevii clasei a VII-a D au luat parte la un concurs de ghicitori organizat de Biblioteca "Mihai Eminescu" . Obişnuiţi să participe frecvent la activităţile desfăşurate în spaţiul primitor al bibliotecii, elevii au dat dovadă şi de această dată de implicare deosebită.
Voia bună, încântarea şi zâmbetul au constituit "ingredientele" unei activităţi care s-a sfârşit parcă mult prea repede !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu