Adresa:
Str. Schelei, Nr.1, Loc. Moineşti, Jud. Bacău, Cod 605400
Tel/Fax 0234-362220
E-mail: bibliotecamoinesti@yahoo.com

miercuri, 14 octombrie 2020

Aniversare: 167 ani de la nașterea compozitorului Ciprian Porumbescu

 


Ciprian Porumbescu s-a născut în data de 14 octombrie 1853, la Șipotele Sucevei, într-o casă modestă de țară, ca fiu al Emiliei și al preotului Iraclie Golembiovski . Viitorul compozitor a utilizat la început numele de Golembiovski (golemb, galamb însemnând porumbei),  apoi, pentru o perioadă Golembiovski-Porumbescu și mai apoi, Porumbescu.

Violonist, compozitor, teolog şi mare patriot, Porumbescu a întruchipat în scurta sa existenţă, autenticul românesc cu tot ceea ce este mai frumos şi mai pur – de la freamătul codrului, șoptirile dulci ale pâraielor, până la glasuri de bucium care răsună a jale -, definind un adevărat erou cu un destin romantic.

Printre lucrările sale se numără: „Rapsodia română pentru orchestră”, „Serenadă”, „La malurile Prutului”, „Altarul Mănăstirii Putna”, „Inimă de român”, „Odă ostașilor români” și altele.

Autor al „Baladei pentru vioară și orchestră” op. 29 - una dintre puținele lucrări românești ale secolului al XIX-lea, ce se bucură și în prezent de o mare popularitate - Ciprian Porumbescu se stinge din viață în casa de la Stupca, sat numit azi Ciprian Porumbescu în onoarea marelui compozitor, pe data de 6 iunie 1883.

Mai multe detalii aflați pe :

https://radioromaniacultural.ro/portret-ciprian-porumbescu-o-viata-plina-de-cautari-bucurii-si-neimpliniri-curmata-mult-prea-devreme-2/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu