Adresa:
Str. Schelei, Nr.1, Loc. Moineşti, Jud. Bacău, Cod 605400
Tel/Fax 0234-362220
E-mail: bibliotecamoinesti@yahoo.com

luni, 18 ianuarie 2021

18 ianuarie : Ziua Internațională a Omului de Zăpadă

   


 Ziua Internațională a Omului de Zăpadă a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2011. Data nu a fost aleasă întâmplător, întrucât cifra ”1” arată ca un baston sau o mătură, iar cifra ”8” reprezintă chiar forma omului de zăpadă.

Personaj de literatură sau obiect de joacă, omul de zăpadă poate fi aducător de magie, purtător de metafore sau instrument de dezvoltare a creativității. Cine n-a făcut în viața lui un om de zăpadă? Cu fular sau fără, triunghiular sau din trei sfere una peste alta, construirea omului de zăpadă a făcut parte din bucuriile iernii încă din Evul Mediu.

Omul de zăpadă are întotdeauna ceva din puritatea zăpezii


imaculate, ceva din fragilitatea lucrurilor sensibile care pier sub ochii noștri, ceva din magia sărbătorilor de iarnă și poartă întotdeauna cu el veselia și inefabilul vârstei copilăriei. De aceea, este iubit de toată lumea. Uneori are puterea să deștepte în noi bucurii și sentimente pe care le credeam uitate.

Dar oare când a apărut omul de zăpadă, ce formă a avut la început şi cine a fost cel care l-a ridicat? Nu cunoaştem o dată exactă când  s-a pus bulgăre peste bulgăre, dar se spune că încă din Evul Mediu se obişnuia să se modeleze oameni de zăpadă, prima dovadă documentară fiind un manuscris din anul 1380. Alte indicii ale apariţiei  oamenilor de zăpadă apar în operele marilor scriitori ai vremurilor trecute. Îi găsim într-o biografie a lui Michelangelo din secolul XV, la William Shakespeare, iar la 1770 într-o culegere de poezii pentru copii.

Japonia deţine Recordul Guiness World pentru cei mai mulţi oameni de zăpadă construiţi într-o oră. Nu mai puţini de 2.036 de oameni de zăpadă au fost făcuţi doar în 60 de minute de un grup de 1 406 participanţi la un serial de televiziune din Akabira, Hokkaido, Japonia, pe 28 februarie 2015.

La data de 20 martie, în fiecare an, este sărbătorită și Ziua Topirii Omului de Zăpadă pentru a marca schimbarea anotimpului și anume, trecerea de la iarnă la primăvară.

Să citim împreună câteva creații literare dedicate Omului de Zăpadă !








 Povestea omului de zăpadă, scrisă de Hans Christian Andersen.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu