Adresa:
Str. Schelei, Nr.1, Loc. Moineşti, Jud. Bacău, Cod 605400
Tel/Fax 0234-362220
E-mail: bibliotecamoinesti@yahoo.com

joi, 4 octombrie 2018

Cea mai veche carte din lume

Ştiaţi că...

cea mai veche carte din lume este din aur?

Potrivit site-ului  https://www.efemeride.ro/, 
cea mai veche carte cunoscută până acum a fost descoperită în urmă cu mai bine de 60 de ani într-o grotă de pe valea Râului Struma, din sud-vestul Bulgariei. 
Cartea conţine doar 6 pagini, este din aur de 24 de karate şi poate fi admirată la Muzeul Naţional de Istorie din Sofia, Bulgaria.
Fiecare pagină măsoară 5 centimetri pe lungime şi 4,5 centimetri pe lăţime. Paginile sunt prinse între ele cu ajutorul unor inele tot din aur. 
Cartea a fost scrisă în etruscă, una dintre cele mai dificile limbi de tradus. De asemenea, textul este însoţit de diverse imagini precum călăreţi, războinici, o sirenă, dar şi o liră.

Specialiştii au analizat cartea şi au descoperit că a fost scrisă în jurul anului 600 î.Hr., în limba


etruscă.

Problema majoră au întâmpinat-o atunci când a venit vorba despre traducerea textului.
Chiar dacă limba etruscă nu mai reprezintă o enigmă, specialiştii nu au reuşit să traducă această carte pentru că sensul cuvintelor pare să fie unul complex. Acesta pare un paradox, dar lingviştii susţin că etrusca are numeroase sensuri ascunse ale cuvintelor.

De asemenea, se mai speculează că forma limbii în care a fost scrisă cartea este una veche şi din acest motiv este imposibil de tradus. Specialiştii care au avut ocazia s-o studieze sunt de părere că poporul etrusc a dorit să lase moştenire posterităţii, prin această carte, evenimente importante din istorie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu