Adresa:
Str. Schelei, Nr.1, Loc. Moineşti, Jud. Bacău, Cod 605400
Tel/Fax 0234-362220
E-mail: bibliotecamoinesti@yahoo.com

luni, 3 aprilie 2017

Eveniment cultural marcat în mod deosebit

Pentru a marca Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret, important eveniment - de la a cărui lansare s-au împlinit 50 de ani în 2017, Biblioteca ”Mihai Eminescu” a organizat un program de sărbătoare, avându-l ca invitat pe tânărul clujean Victor Miron, vechi cititor și tânăr scriitor, după singur se recomandă, dar și inițiatorul mai multor campanii de promovare a lecturii la nivel național.
Știut fiind faptul că întâlnirea cititorilor cu scriitorii reprezintă un moment aparte, pe cât de rar, pe atât de mult apreciat și cu impact pe termen lung, prof. Anca Mareș și bibl. Lăcrămioara Onea au inițiat două proiecte educaționale – R.A.C.L.A. : concurs de lectură și studiu individual al cărților și CLASA CITITOARE - ce au avut ca scop promovarea importanței dezvoltării și utilizării bibliotecilor școlare prin educarea elevilor în spiritul iubirii, prețuirii și valorizării cărților și lecturii.

Datorită sponsorului tradițional al concursului, S.C. AUTO-CAR   S.R.L.  Moinești, fiecare elev participant la concursul R.A.C.L.A. - ediția a IV-a, a primit o diplomă, iar cei clasați pe podium au fost recompensați și cu premii în bani : Premiul I – 100 RON :  Luca Miruna – clasa a VII-a A (297 p.), Premiul al II-lea – 80 RON: Capătă Brianna– clasa a VI-a C (295 p.) și Premiul al III-lea – 60 RON: Dobrovăț Delia– clasa a VII-a B (275).
Următorii clasați au fost :
              Călin Ana Maria - cls. a VIII-a A = 266 p. MENȚIUNE
              Antochi Ioana - cls. a VII-a B = 261 p.
              Benedic Roxana - cl. a VII-a A = 261 p.
              Iscu Dennis - cls. a VI-a C = 254 p.
              Miron Paula - cls. a VIII-a A = 240 p.
              Cucu Andrei - cls. a VI-a C = 233 p. 
              Ariș Ana - cls. a VII-a A = 229 p.
              Mareș Mădălina - cls. a VII-a A  = 220 p.
              Ghencea Alexia - cls. a VI-a C = 212 p.
              Oglan Alexandra - cls.a VII-a A = 207 p.
Cât privește proiectul CLASA CITITOARE, practic, drept grup-țintă am ales clasa a VI-a A, colectiv de elevi ce s-a remarcat de-a lungul timpului printr-un extraordinar ”apetit” pentru lectură. Mulți dintre acești elevi sunt și membri ai Cercului de lectură ”Micul cititor”. Fiecare elev din Clasa cititoare recomandă o carte pe care n-a găsit-o la bibliotecă, dar și-ar dori să o poată găsi și împrumuta de la biblioteca școlii. Cu sprijinul sponsorilor proiectului, care au dorit să rămână anonimi, cărțile recomandate au fost procurate și donate de elevi la bibliotecii școlii astfel încât toți ceilalți elevi, actuali și viitori, să aibă acces la cărțile Clasei cititoare. Fondul documentar al bibliotecii a fost astfel completat cu 53 volume. În plus, fiecare elev a achiziționat un tricou pe spatele căruia scrie Recomand cartea X de Y, iar pe fața tricoului este inscripționat mesajul ești-ceea-ce-citești, scris circular. Toți elevii din Clasa cititoare, în fiecare luni din săptămână, poartă aceste tricouri la școală pentru a populariza noile achiziții de carte din biblioteca școlii și pentru a comunica colegilor că încă este cool să citești.
 Surpriza zilei a fost pe deplin completată tot de invitatul nostru, care a oferit volumul ”Cărțile pe față”, ediția a II-a,  personalizat cu fotografia fiecărui elev. Firește că a urmat și o lungă sesiune de autografe !
Au colaborat  la realizarea activităților : prof. Enea Gina, prof. Condrea Cristina, prof. Istrate Alis, prof. Moței Ramona, prof. Ichim Daniela, prof. Lupu Adriana și prof. Alice Horvat .
CLASA CITITOARE lansată la Moinești este a treia clasă de acest fel organizată la nivel național, dar prima la nivel de gimnaziu și, în același timp, prima organizată în alt oraș decât orașul Cluj.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu