Adresa:
Str. Schelei, Nr.1, Loc. Moineşti, Jud. Bacău, Cod 605400
Tel/Fax 0234-362220
E-mail: bibliotecamoinesti@yahoo.com

joi, 1 noiembrie 2012

“Cărţile copilăriei l@ biblioteca ta”Lansarea proiectului
“Cărţile copilăriei l@ biblioteca ta” în cadrul
Lunii Internaţionale a Bibliotecilor Şcolare

Miercuri, 31 octombrie 2012, într-o superbă zi de toamna târzie, la Şcoala Gimnazială „George Enescu” Moineşti, jud. Bacău a avut loc lansarea proiectului educaţional în parteneriat  Cărţile copilăriei l@ biblioteca ta” iniţiat şi coordonat de bibliotecarul unităţii, d-na Lăcrămioara Onea.
În acest proiect, adresat unui grup-ţintă format din 135 elevi, partenerii Şcolii Gimnaziale „George Enescu” Moineşti sunt:  Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău, Casa Corpului Didactic „Grigore Tăbăcaru” Bacău şi Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Comăneşti, iar activităţile incluse se vor desfăşura lunar.
Scopul proiectului îl constituie stimularea elevilor pentru lectură şi promovarea bibliotecii şcolare în comunitate, iar obiectivele sunt clar definite : promovarea şi stimularea lecturii , dezvoltarea competenţelor de lectură , sensibilizarea comunităţii şcolare referitor la rolul şi importanţa bibliotecilor şcolare , desfăşurarea unui program intensiv de lectură a unor cărţi cu diferite tipuri de texte , participarea la activităţi care să favorizeze dezvoltarea conştiinţei şi a sensibilităţii culturale şi sociale .
Momentul lansării proiectului sus-menţionat a coincis cu premierea elevilor participanţi la manifestările prilejuite de Luna Internaţională a Bibliotecilor Şcolare.  De altfel omagierea acestei sărbători internaţionale este şi prima activitate inclusă în planul de activităţi, al cărei program s-a desfăşurat anul acesta sub deviza „Bibliotecile şcolare : o cheie pentru trecut, prezent şi viitor ” , deviză stabilită de către Asociaţia Internaţională a Bibliotecarilor Şcolari (IASL) şi recunoscută de către Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Bibliotecarilor (IFLA).
Concret, programul activităţilor dedicate Lunii Internaţionale a Bibliotecilor Şcolare  a cuprins : expoziţie de carte cu autograf; creare semne de carte în vederea participării la proiectul internaţional Bookmark Project ; schimb de semne de carte între elevii şcolilor incluse în proiect; concurs şi expoziţie de desene cu tema  „Biblioteca : trecut, prezent şi viitor”; sceneta „Nu citeşti o carte”, de Ion Dianu ; lecturi colective ; lectura întreruptă ; sesiune de comunicări pentru elevi, pe tema „Biblioteca şcolară – sursă inepuizabilă de cunoaştere”, cercetare de marketing privind lecturile particulare ale elevilor.
Chiar dacă  toţi elevii implicaţi în derularea primei activităţi din proiect sunt câştigători, trebuie să-i nominalizăm în mod deosebit pe cei care au urcat pe podium. Astfel, la sesiunea de comunicări cu tema „Biblioteca şcolară – sursă inepuizabilă de cunoaştere” , adresată elevilor din clasele a VII-a şi a VIII-a, eleva Apostolescu Raluca de la clasa a VIII-a A a obţinut Premiul I , ea fiind autoarea lucrării cel mai apreciate din cele 20 prezentate.
La concursul de creaţie plastică Biblioteca : trecut, prezent şi viitor au participat 84 elevi de la clasele  a V-a A, a V-a B, a VI-a A şi a VII-a C.. Fiecare lucrare intrată în concurs a primit un număr, iar timp de 2 săptămâni, fiecare cititor care a frecventat biblioteca a votat  desenul preferat. La numărătoarea voturilor s-a constatat că cele mai apreciate lucrări au fost realizate de : Cioineag Andrei de la clasa   a V-a A care a obţinut Premiul I, Popa Radu de la clasa a VI-a A care a obţinut Premiul al II-lea şi Ulea Cristina de la clasa a V-a A care a fost câştigătoarea Premiului al III-lea.
Publicul prezent în sală la lansarea acestui proiect a fost încântat de jocul de rol al elevilor Butnaru Tudor şi Botezatu Bogdan de la clasa a VI-a A , care au interpretat sceneta „Nu citeşti o carte”, scrisă de Ion Dianu.
De asemenea, îi nominalizăm şi pe cei 15 elevi care au realizat semne de carte deosebite, lucrări ce au fost selectate în vederea participării la proiectul internaţional Bookmark Project, ediţia 2012: Horonceanu Andreea, Lovin Eduard, Luca Miruna, Mareş Mădălina, Miron Paula, Oglan Ioana şi Schirliu Delia de la clasa  a III-a A, alături de Acatrinei-Însurăţelu Alex, Albu Ruxandra, Ariş Ana, Chiper-Zaharia Ioana, Cucu Teodora, Cuşa Sânziana, Dănilă Ioana şi Păun Andra de la clasa a IV-a A.
Mulţumim şi pe această cale sponsorului nostru, Asociaţia „Micii temerari Moineşti, datorită căruia elevii cu implicare deosebită au fost răsplătiţi cu diplome şi premii în cărţi , iar ceilalţi cu diplome de participare.
De asemenea mulţumim cadrelor didactice care au colaborat pentru reuşita primei activităţi din cadrul programului de activităţi al  proiectului educaţional Cărţile copilăriei l@ biblioteca ta” : prof. Enea Gina, prof. Ilioaia Rodica, înv. Burlacu Aglaia, prof. înv. primar Botezatu Maria şi prof. Cernat Gheorghe, precum şi tuturor elevilor implicaţi.

 Semne de carte selectate pentru Bookmark Project 
realizate de elevii claselor a III-a A şi a IV-a A


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu