În anul 1967, odată cu înfiinţarea Şcolii Generale Nr.2, la Moineşti, judeţul Bacău , se constituie şi biblioteca şcolii .
Spaţiu de emulaţie spirituală, biblioteca a început să se înfiripeze treptat prin grija Olgăi Ghioc, primul bibliotecar cu normă întreagă al şcolii . Spaţiul în care a funcţionat la început biblioteca era o modestă încăpere cu nouă dulapuri în care erau aranjate cu dragoste şi pricepere cele 3952 volume, preluate prin transfer de la Liceul Mixt Moineşti.
Timp de aproape patru ani cât şi-a desfăşurat activitatea de bibliotecar, doamna Olga Ghioc a ştiut să trezească şi să menţină interesul elevilor pentru lectura cărţilor, familiarizându-i uşor-uşor cu lumea lor magică.
A urmat o perioadă de aproape 21 de ani (septembrie 1971-28 februarie 1992) când de bibliotecă s-au ocupat, contra indemnizaţie, mai multe cadre didactice: prof. Simion Darie, înv. Sofia Heisu, înv. Nicolae Heisu.
În 1987, odată cu darea în folosinţă a unui nou local de şcoală, biblioteca a fost mutată în clădirea nouă, dar într-un spaţiu mai mic decât cel avut până atunci.
Începând cu 1 martie 1992 şi până în prezent postul de bibliotecar cu normă întreagă este ocupat de Lăcrămioara Onea.
Fondul de carte deţinea la acea dată 7706 volume.
Prin Dispoziţia Nr.95 din 13 octombrie 1993 a Inspectoratului Şcolar al Judeţului Bacău, Şcoala nr.2 Moineşti este denumită Şcoala "George Enescu " Moineşti.
Pe data de 8 mai 1997 biblioteca şcolii a primit numele luceafărului poeziei româneşti - MIHAI EMINESCU.
În iunie 1997 biblioteca este mutată din nou, de această dată într-o sală ce cuprinde şi câteva locuri de lectură.
Astăzi, fondul gestionar conţine peste 14.000 unităţi de bibliotecă (cărţi, reviste, ş.a.)
De-a lungul anilor, elevii Şcolii „George Enescu” Moineşti au încercat să depăşească impedimentul generat de resursele financiare reduse , de multe ori inexistente, alocate pentru procurarea cărţilor pentru bibliotecă. Astfel, din iniţiativa lor şi sub îndrumarea profesorilor de limba română, timp de zece ani, în perioada 2003-2013, a ”funcționat” cu succes acţiunea „Un bănuţ pentru o carte” , prin intermediul căreia s-au achiziţionat aproape 200 cărţi şi reviste.
Până în prezent, Biblioteca „Mihai Eminescu” a fost gazda Cercului metodic al bibliotecarilor şcolari din judeţul Bacău de trei ori : în noiembrie 2001, în mai 2008 și în noiembrie 2017.
Despre manifestările cultural-educative derulate în inima şcolii s-au scris peste 70 articole apărute în presa locală, judeţeană şi naţională.
Activitatea desfăşurată în acest Paradis contribuie la desfăşurarea procesului instructiv-educativ din şcoală , la promovarea resurselor şi serviciilor bibliotecii. De aceea, e permanent necesară apropierea unor adevăruri simple, precum cele enunţate de André Maurois, că „învăţământul nu este decât cheia care deschide poarta bibliotecilor” şi de Lubbock care afirma că „e ceva să ai o bibliotecă, dar ceva şi mai mult e să te serveşti de ea cu înţelepciune.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu